Alberts & Kluft
Historie
Alberts & Kluft
Historie
Alberts & Kluft
Historie
Alberts & Kluft
Historie
- Beginpagina
- Over AKA
- Historie
Niet veel bedrijven in Nederland hebben zo'n lange historie, die bovendien verweven is met het ontstaan van het eerste elektriciteitsnet in ons land. Alberts & Kluft is namelijk al in 1905 opgericht in Amsterdam en hield zich in de begintijd bezig met de opbouw van het elektriciteitsnet in Nederland, installatieprojecten en verlichtingstechniek. De afkorting AKA is daardoor ook een handelsnaam geworden al is dat tegenwoordig Alberts & Kluft Almere geworden.
De geschiedenis van Alberts & Kluft houdt gelijke tred met de geschiedenis van de elektriciteit in Nederland. Begin vorige eeuw begon elektriciteit zijn intrede te krijgen in de (toen nog welgestelde) huiskamer. De oprichters van Alberts & Kluft zagen enorme kansen voor dit nieuwe fenomeen en wilden hier volop aan bijdragen.
Het bedrijf heeft 90 jaar lang als familiebedrijf bestaan voordat het onderdeel is geworden van de Duitse Gräper groep. De activiteiten zijn vanzelfsprekend niet meer geheel hetzelfde maar de ondernemingsgeest en enthousiasme zijn altijd gebleven.
-
2022
Om mee te groeien in de energietransitie hebben wij in 2022 een nieuwe mijlpaal behaald en is onze nieuwe grote montage- logistieke hal in gebruik genomen waarmee wij onze productie de komende jaren kunnen verdrievoudigen.
-
2016
De groei heeft zich vanaf 2016 verder doorgezet. Er zijn twee percelen bijgekomen op het industrieterrein in Almere om de uitbreiding aan te kunnen.
-
2010
Rond 2010 heeft AKA haar productiemogelijkheden uitgebreid d.m.v. nieuwe verdiepingsvloeren ten behoeve van een complete afdeling voor het vervaardigen van laagspanningsverdeelinrichtingen.
-
2005
In 2005 vierde een toen nog zo'n dertigtal werknemers het honderdjarig bestaan. Sinds die tijd is het bedrijf flink gegroeid en zijn met name de montage-activiteiten in stations verder toegenomen.
-
2000
Betonnen Prefabstations zijn een steeds belangrijker onderdeel van het leveringspakket geworden en in het jaar 2000 is Alberts & Kluft onderdeel geworden van het Duitse bedrijf Beton und Energietechnik Heinrich Grãper GmbH & Co KG en zijn we verhuist naar het industrieterrein De Vaart in Almere.
-
1976
De lichtmastenfabriek (LMF) werd gesloten en de overige bedrijfsonderdelen verhuizden naar Weesp waar Alberts & Kluft verder vooral als handelsonderneming ging opereren met diverse fabricaten op het gebied van energiedistributie, nettenbouw en verlichting. De verkoop bestond voornamelijk uit verbindingsmoffen, lichtmasten, lichtarmaturen en transformator stations. In deze periode zijn ook de eerste contacten ontstaan met de firma Gräper in Duitsland.
-
1964
Maart 1964 werd de afdeling Nettenbouw verkocht aan de NV Nolte te Eindhoven. Nolte werd later Stork Nolte, Stork Infra techniek, Heijmans Stork en is daarna opgegaan in Heijmans Technische Infra.
De focus kwam nu te liggen op het fabriceren van stalen lichtmasten.
-
1963
In 1963 werd de lichtmastenfabriek uitgebreid door het bijbouwen van een hal en aankoop van een schopeer-installatie. (Een machine voor het verzinken van pijpen) Hiermee kon men conische pijpen maken tot een lengte van 6 meter.
-
1957
Op recent aangekochte grond met gebouwen werd de Lichtmastenfabriek (LMF) opgericht te Doornspijk. Vanwege de lange levertijden was besloten om de masten voor de nettenbouw en openbare verlichting zelf te gaan maken. De LMF zou in eerste instantie AKA staalbouw gaan heten.
-
1920
Inmiddels was het bedrijf gegroeid. De heren Alberts en Kluft waren teruggetreden als directeur maar wel aandeelhouders gebleven. Men had nu filialen in Venlo, Helmond, Eindhoven en Breda en in dat jaar is een extra pand aangekocht aan de 3e Wittenburgerdwarsstraat 12 in Amsterdam. Er werd veel gewerkt voor de Gemeente Amsterdam en in het hele land werd gebouwd aan nieuwe boven- en ondergrondse elektriciteitsnetten. (Nettenbouw).
-
1915
Niet alleen installeerde Alberts & Kluft elektrische installaties ook werden in de eigen werkplaats schakelapparaten voor hoog- en laagspanning gebouwd. Later maakte dat een steeds groter deel uit van de productie zodat besloten werd het bedrijf op te splitsen. De apparatenbouw werd losgeweekt van Alberts en Kluft en de firma HAPAM (Handelsmaatschappij en APparatenindustrie te AMersfoort) wordt opgericht.
De heer Kluft is hier directeur geworden.
-
1905
Nadat de heren Alberts en kluft elkaar in 1898 hadden ontmoet en bevriend waren geraakt maakten ze plannen om een eigen zaak op te richten waarbij de heer Alberts zich vooral toe zou leggen op verlichtingsinstallaties. De specialiteit van de heer Kluft was gericht op wisselstroom motoren en dynamo's.
Op 1 april 1905 werd de firma opgericht in Amsterdam met als doelstelling "alles te elektrificeren wat haar opgedragen werd" In 1905 stond de elektrificatie van Nederland nog in de kinderschoenen en daarbij was tevens nog een keuzestrijd gaande tussen gelijkstroon en wisselstroom.
In die tijd legde Alberts & Kluft beide systemen aan; bouwde men eerst nog vaak grote accumulatorbatterijen. Later werden deze dan weer door Alberts & Kluft vervangen door wissel of draaistroom installaties.
De activiteiten bestonden uit installatiewerkzaamheden in gebouwen en ook schepen, het aanleggen van vaak bovengrondse elektriciteitsnetten, straatverlichting en kleine elektriciteitscentrales. In de eigen werkplaats werden schakelpanelen gebouwd.
De eerste vestiging was aan de Ringlaan 4 te Watergraafsmeer en al gauw is nummer 6 erbij getrokken. Doordat Watergraafsmeer later een onderdeel van Amsterdam is geworden en er al een Ringlaan bestond is de naam veranderd naar Bessemerstraat.
Wil je meer weten over de oprichting en over de heer Alberts dan kun je op onderstaande balk klikken:
Geschiedenis de heer Alberts
Hr. C. Alberts, geboren op 18 mei 1880 als zoon van een aannemer, heeft tot de oprichting van de firma gewerkt als inspecteur bij de Gemeentelijke Elektrische Werken.
Alberts is als 16 jarige begonnen als leerling-instrumentmaker in de werkplaats van de bekende Amsterdamse stadsklokkenmaker Addicks waar hij ongeveer 11/2 jaar werkte.
Daarna heeft hij 6 jaar gewerkt bij Groeneveld van der Poll. In 1898 leerde hij de heer Kluft kennen en werden zij vrienden, gedurende de tijd dat zij samenwerkten bespraken zij reeds de mogelijkheden tot het beginnen van een eigen zaak. Waar de heer Alberts zich vooral toelegde op verlichting was de specialiteit van de heer Kluft vooral bij de wisselstroom motoren en dynamo’s.
De hoofdinspecteur van de Gemeentelijke Elektriciteitswerken te Amsterdam, de heer Grivel verzocht de heer Alberts bij hem in dienst te komen, waar hij anderhalf jaar als inspecteur optrad. Tot op 1 april 1905 hij samen met de heer Kluft de firma Alberts & Kluft heeft opgericht met als doelstelling alles te elektrificeren wat haar opgedragen werd.
In 1905 was de strijd nog volop gaande tussen gelijkstroom en wisselstroom. In Amsterdam had men twee elektriciteitsleveranciers, de gemeentelijke Elektriciteits werken Amsterdam (Gemeente instantie) draaistroom en een particulier bedrijf, de firma Electra (éénfasen stroom) . Daarnaast bestonden er kleine gelijkstroom blokcentrales.
In die tijd legde Alberts & Kluft nog veelal beide systemen aan, men bouwde eerst vaak grote accumulator –batterijen aan, later werden deze vaak ook door AKA weer vervangen door wissel of draaistroom installaties.
De heer C. (Cor) Alberts is 23-11-1963 overleden op de leeftijd van 83 jaar.
Over de heer P.N. Kluft is minder bekend. Hij is op 29-11-1943 overleden op de leeftijd van 62 jaar.